Постинг
07.06.2015 22:07 -
Морковена торта
Автор: sestra
Категория: Поезия
Прочетен: 4312 Коментари: 20 Гласове:
Последна промяна: 08.06.2015 08:06
Прочетен: 4312 Коментари: 20 Гласове:
16
Последна промяна: 08.06.2015 08:06
Тази идея се почувства у дома си при мен, което е странно, тъй като рядко спазвам точно рецептите, докато готвя. Досега съм я правила 3 пъти и децата ми, които се мръщят и на добрите ми ястия я приеха много добре. Тук я публикувам специално за Хлорис, на която обещах рецептата. Естествено ще се радвам и други да я опитат като имам предвид, че този блог спря да публикува и настоящият пост е само едно приятно изключение.
Ето какво се случва...
За блатовете са нужни:
1 ЧАША (125г) пълнозърнесто, а може и бяло, както и бяло с примеси от други видове
БРАШНО
3/4 ЧАША (95 г) натрошени БИСКВИТИ - пълнозърнести или просто чаени
3/4 Ч.Л. СОДА ЗА ХЛЯБ
1 БАКПУЛВЕР
3/4 Ч.Л. ТРАПЕЗНА, МОРСКА ИЛИ ХИМАЛАЙСКА СОЛ
1 1/2 Ч.Л. КАНЕЛА НА ПРАХ
1/4 Ч.Л. ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ смляно
3/4 Ч.Л. СМЛЯН ДЖИНДЖИФИЛ
3/4 Ч.ЧАША (150 Г) БЯЛА ЗАХАР
3/4 Ч.ЧАША (145Г) КАФЯВА ЗАХАР
3/4 Ч.ЧАША + 3 СУП. Л. МАЗНИНА - ТОПЕНО МАСЛО ИЛИ ОЛИО
3 ГОЛЕМИ ЯЙЦА
3 Ч. ЧАШИ НАСТЪРГАНИ МОРКОВИ (ОК. 360 Г)
За крема:
455 Г (3 1/2 пакетчета) КРЕМА СИРЕНЕ, МОЖЕ И ДРУГИ ВИДОВЕ крем сирене. Българското има киселеещ вкус, което много ми допадна.
1 ЧАША (230 Г ) МАСЛО на стайна температура
2 ЧАШИ (240 Г) ПУДРА ЗАХАР
2 Ч. Л. ВАНИЛИЯ
Как я правим:
В голяма купа се омесват брашното, бисквитите, содата, бакпулвера, канелата, джинджифила и индийското орехче. В по-малка купа се смесват двата вида захар, маслото и яйцата до гладка гъста смес. После настърганите моркови. Добавяме мократа смес към сухата докато брашното изчезне напълно. Тази смес се разделя на 3 и всеки блат се пече върху хартия или по-добре не, ако мен питате, само намаслена тава за около 15 -18 мин. Блатът трябва да остане мек при изпичането, за което основен принос имат морковите, които сами ще се уверите, придават неописуем вкус и мекота. И за скептичните - след изпичането няма да ги усетите. Оставете го за 5 мин. преди да го извадите.
И го поставете за основа на тортата.
Кремът се прави така:
Разбивате хубаво крема сиренето с маслото докато се обединят и бухнат. Може на ръка, може и с миксер. Добавя се пудрата захар и канелата и се доразбива добре.
После е лесно. Една трета от крема се разнася равномерно върху първия блат. Друга - върху втория и последната покрива цялата торта. Значи тя, тази последна част е добре да е малко повече. И ЗАБРАВИХ ДА ВИ КАЖА, ЧЕ мъничко от смлените бисквити си оставяме за украса на тортата така, както се вижда на снимките в оригиналната публикация. Още след охлаждането в хладилника тортата е готова и вкусът и е прекрасен, а на втория и третия ден, става дори още по-нежен и богат. Такава беше реакцията на всички, които я опитаха при все, че и този път проявих лека недисциплинираност при спазването на продуктите. Това го казвам, за да знаете, че може да променяте в относителна степен някои съставки, но не и морковите! Ами това е :) Пишете ми ако си я направите и ви хареса.
А сега - музика!
Ето какво се случва...
За блатовете са нужни:
1 ЧАША (125г) пълнозърнесто, а може и бяло, както и бяло с примеси от други видове
БРАШНО
3/4 ЧАША (95 г) натрошени БИСКВИТИ - пълнозърнести или просто чаени
3/4 Ч.Л. СОДА ЗА ХЛЯБ
1 БАКПУЛВЕР
3/4 Ч.Л. ТРАПЕЗНА, МОРСКА ИЛИ ХИМАЛАЙСКА СОЛ
1 1/2 Ч.Л. КАНЕЛА НА ПРАХ
1/4 Ч.Л. ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ смляно
3/4 Ч.Л. СМЛЯН ДЖИНДЖИФИЛ
3/4 Ч.ЧАША (150 Г) БЯЛА ЗАХАР
3/4 Ч.ЧАША (145Г) КАФЯВА ЗАХАР
3/4 Ч.ЧАША + 3 СУП. Л. МАЗНИНА - ТОПЕНО МАСЛО ИЛИ ОЛИО
3 ГОЛЕМИ ЯЙЦА
3 Ч. ЧАШИ НАСТЪРГАНИ МОРКОВИ (ОК. 360 Г)
За крема:
455 Г (3 1/2 пакетчета) КРЕМА СИРЕНЕ, МОЖЕ И ДРУГИ ВИДОВЕ крем сирене. Българското има киселеещ вкус, което много ми допадна.
1 ЧАША (230 Г ) МАСЛО на стайна температура
2 ЧАШИ (240 Г) ПУДРА ЗАХАР
2 Ч. Л. ВАНИЛИЯ
Как я правим:
В голяма купа се омесват брашното, бисквитите, содата, бакпулвера, канелата, джинджифила и индийското орехче. В по-малка купа се смесват двата вида захар, маслото и яйцата до гладка гъста смес. После настърганите моркови. Добавяме мократа смес към сухата докато брашното изчезне напълно. Тази смес се разделя на 3 и всеки блат се пече върху хартия или по-добре не, ако мен питате, само намаслена тава за около 15 -18 мин. Блатът трябва да остане мек при изпичането, за което основен принос имат морковите, които сами ще се уверите, придават неописуем вкус и мекота. И за скептичните - след изпичането няма да ги усетите. Оставете го за 5 мин. преди да го извадите.
И го поставете за основа на тортата.
Кремът се прави така:
Разбивате хубаво крема сиренето с маслото докато се обединят и бухнат. Може на ръка, може и с миксер. Добавя се пудрата захар и канелата и се доразбива добре.
После е лесно. Една трета от крема се разнася равномерно върху първия блат. Друга - върху втория и последната покрива цялата торта. Значи тя, тази последна част е добре да е малко повече. И ЗАБРАВИХ ДА ВИ КАЖА, ЧЕ мъничко от смлените бисквити си оставяме за украса на тортата така, както се вижда на снимките в оригиналната публикация. Още след охлаждането в хладилника тортата е готова и вкусът и е прекрасен, а на втория и третия ден, става дори още по-нежен и богат. Такава беше реакцията на всички, които я опитаха при все, че и този път проявих лека недисциплинираност при спазването на продуктите. Това го казвам, за да знаете, че може да променяте в относителна степен някои съставки, но не и морковите! Ами това е :) Пишете ми ако си я направите и ви хареса.
А сега - музика!
Мама, ужас !!!
Ще стоя, гладен!
цитирайЩе стоя, гладен!
Суперски изглежда!
Не мога да си представя вкуса й.
Ще се пробвам да я направя.
Музиката, която предлагаш в твоите постинги винаги ми е харесвала, sestra!
Благодаря ти!
цитирайНе мога да си представя вкуса й.
Ще се пробвам да я направя.
Музиката, която предлагаш в твоите постинги винаги ми е харесвала, sestra!
Благодаря ти!
getmans1 написа:
Мама, ужас !!!
Ще стоя, гладен!
Ще стоя, гладен!
Много добре. Да има за другите :)
erato7 написа:
Суперски изглежда!
Не мога да си представя вкуса й.
Ще се пробвам да я направя.
Музиката, която предлагаш в твоите постинги винаги ми е харесвала, sestra!
Благодаря ти!
Не мога да си представя вкуса й.
Ще се пробвам да я направя.
Музиката, която предлагаш в твоите постинги винаги ми е харесвала, sestra!
Благодаря ти!
Да, и аз не си представях вкуса, но се получи красива неочакваност. Опитай, Ерато :)
Много ми хареса начинът, по който представяш рецептата, Стани! Тази торта ми се струва много подходяща за женско парти, а ми се очертава такова другата събота:))) Ще опитам да я направя и ще ти пиша за ефекта, разбира се! Успешна седмица! Поздрави!
цитирайdonchevav написа:
Много ми хареса начинът, по който представяш рецептата, Стани! Тази торта ми се струва много подходяща за женско парти, а ми се очертава такова другата събота:))) Ще опитам да я направя и ще ти пиша за ефекта, разбира се! Успешна седмица! Поздрави!
Изпълнението изглежда може би трудна работа заради повечето съставки, но ще те изненада лекотата. И особено морковите и крем сиренето. Успех! Очаквам отзива :)
На мен ми звучи много,много вкусно,особено с този вкусен крем,защото в къщи обожаваме сирената под каквото и да било форма.
Интересно какъв ще е вкуса на блатовете с тези апетитно настъргани морковчета?!
Рецептата ми идва тъкмо навреме,защото Теди има рожден ден след една седмица,
и ще се опитам да я направя,но малко ме плашат тези блатове,в смисъл печенето им.
Дано успея да се справя този път!
Много апетитно изглежда в оригиналната рецепта,дано и аз постигна същия ефект.
Благодаря ти още веднъж за рецептата,идва ми тъкмо на време,като по поръчка!
Поздрави сърдечни от една приятелка! :))
цитирайИнтересно какъв ще е вкуса на блатовете с тези апетитно настъргани морковчета?!
Рецептата ми идва тъкмо навреме,защото Теди има рожден ден след една седмица,
и ще се опитам да я направя,но малко ме плашат тези блатове,в смисъл печенето им.
Дано успея да се справя този път!
Много апетитно изглежда в оригиналната рецепта,дано и аз постигна същия ефект.
Благодаря ти още веднъж за рецептата,идва ми тъкмо на време,като по поръчка!
Поздрави сърдечни от една приятелка! :))
hloris написа:
На мен ми звучи много,много вкусно,особено с този вкусен крем,защото в къщи обожаваме сирената под каквото и да било форма.
Интересно какъв ще е вкуса на блатовете с тези апетитно настъргани морковчета?!
Рецептата ми идва тъкмо навреме,защото Теди има рожден ден след една седмица,
и ще се опитам да я направя,но малко ме плашат тези блатове,в смисъл печенето им.
Дано успея да се справя този път!
Много апетитно изглежда в оригиналната рецепта,дано и аз постигна същия ефект.
Благодаря ти още веднъж за рецептата,идва ми тъкмо на време,като по поръчка!
Поздрави сърдечни от една приятелка! :))
Интересно какъв ще е вкуса на блатовете с тези апетитно настъргани морковчета?!
Рецептата ми идва тъкмо навреме,защото Теди има рожден ден след една седмица,
и ще се опитам да я направя,но малко ме плашат тези блатове,в смисъл печенето им.
Дано успея да се справя този път!
Много апетитно изглежда в оригиналната рецепта,дано и аз постигна същия ефект.
Благодаря ти още веднъж за рецептата,идва ми тъкмо на време,като по поръчка!
Поздрави сърдечни от една приятелка! :))
най-хубавата изненада, а за това как ще изпечеш блатовете не се притеснявай. Само отбелязвам, че на мен не ми се получи върху хартия. трябваше да отлепвам единия с мъка, та другите два ги опекох направо в намаслената тава и всичко беше ОК. Пекат се много бързо, тъй като не са особено дебели, но пък... ще видиш. Приятно готвене и хубав празник. Знам, че ще се получи :)
и при четене на продуктите, и на външен вид. Непременно ще опитам,благодаря ти, Сестра! Надявам се идеята да се почувства у дома си и при мен. Когато прочетох каква е тортата, си представих, че е оранжева и си казах, че ще е голяма изненада за гостите ни. Преди години направих един цветен сладкиш ( агнеса ) и после зъбите на всички бяха цветни, малко страшни... изобщо се поизложих, но пък доста се забавлявахме.
Поздрав и пожелание за хубава юнска вечер! :)
цитирайПоздрав и пожелание за хубава юнска вечер! :)
триъгълниче и за мен, сестричке. Хубав този живот ... с всичките му сладости!*
цитирайelineli написа:
триъгълниче и за мен, сестричке. Хубав този живот ... с всичките му сладости!*
заслужила си сладостта :)
megg написа:
и при четене на продуктите, и на външен вид. Непременно ще опитам,благодаря ти, Сестра! Надявам се идеята да се почувства у дома си и при мен. Когато прочетох каква е тортата, си представих, че е оранжева и си казах, че ще е голяма изненада за гостите ни. Преди години направих един цветен сладкиш ( агнеса ) и после зъбите на всички бяха цветни, малко страшни... изобщо се поизложих, но пък доста се забавлявахме.
Поздрав и пожелание за хубава юнска вечер! :)
Поздрав и пожелание за хубава юнска вечер! :)
Далеч съм от безоблачна готвачка, макар да си имам своите върхове, а тази торта се оказа неочаквано лесна и бърза за мен. Успешно приготвяне и най-вече изяждане :)
изглежда съм изтрила вместо да пусна коментара ти. Та така с добрата платформа на сайта. Не ме разубеждавай, Наде. Достатъчно ми е. До тук съм тук :) Засега си почивам и от стихове, чета само. Бяхме на 14-ти в Копривщица за около час. Ксакто ми каза предварително, не стигна за нищо, но в мен се роди идея за друго нещо, което ще споделя с теб лично и тогава вероятно ще потърся някакво логистично съдействие от теб. Ще ти пиша. Във Фейсбук поствам снимки, каквито успяхме да направим за краткото време, жалко, че нещо ти се е объркало там, но вярвам скоро ще отмине. Бъди здрава иии... тортата е много добра. ;)
цитирайsestra написа:
изглежда съм изтрила вместо да пусна коментара ти. Та така с добрата платформа на сайта. Не ме разубеждавай, Наде. Достатъчно ми е. До тук съм тук :) Засега си почивам и от стихове, чета само. Бяхме на 14-ти в Копривщица за около час. Ксакто ми каза предварително, не стигна за нищо, но в мен се роди идея за друго нещо, което ще споделя с теб лично и тогава вероятно ще потърся някакво логистично съдействие от теб. Ще ти пиша. Във Фейсбук поствам снимки, каквито успяхме да направим за краткото време, жалко, че нещо ти се е объркало там, но вярвам скоро ще отмине. Бъди здрава иии... тортата е много добра. ;)
Стани, не се е изтрило, в предишния постинг е, пуснала си го. :) А, много се радвам, да, за кратко сте били. Затова ти казвам, че Блог,бг е по-добър и от ФБ :) Виж, и аз така си тръгнах веднъж, издържах има няма половин година и се върнах. До скоро!
...OТКАЗВАМ ТОРТАТА...ЗА СМЕТКА НА МУЗИКАЛНИТЕ ПАРЧЕТА...
цитирайlucyfer написа:
...OТКАЗВАМ ТОРТАТА...ЗА СМЕТКА НА МУЗИКАЛНИТЕ ПАРЧЕТА...
предлагам да обединим нещата с това
https://www.youtube.com/watch?v=CeZlih4DDNg
sestra написа:
предлагам да обединим нещата с това
https://www.youtube.com/watch?v=CeZlih4DDNg
lucyfer написа:
...OТКАЗВАМ ТОРТАТА...ЗА СМЕТКА НА МУЗИКАЛНИТЕ ПАРЧЕТА...
предлагам да обединим нещата с това
https://www.youtube.com/watch?v=CeZlih4DDNg
...НЕ СЪМ ПОДОЗИРАЛ...ЧЕ МЕТАЛУРЗИТЕ...МОГАТ ДА БЪДАТ КУЛИНАРИ В СТЕПЕН...СЪТВОРЕНИЕ НА...ПОДОБЕН ПРОЕКТ...АЗ СЪМ СЛАБ КУЛИНАР...НО СЕ ИЗКУШАВАМ...ДА СЪЗДАМ ХАОС В КУХНЯТА НА ЖЕНА МИ...
...БЕЗ МЕСО...НЯМА ЛИ ДА Е БЛУДКАВО...)))
lucyfer написа:
...НЕ СЪМ ПОДОЗИРАЛ...ЧЕ МЕТАЛУРЗИТЕ...МОГАТ ДА БЪДАТ КУЛИНАРИ В СТЕПЕН...СЪТВОРЕНИЕ НА...ПОДОБЕН ПРОЕКТ...АЗ СЪМ СЛАБ КУЛИНАР...НО СЕ ИЗКУШАВАМ...ДА СЪЗДАМ ХАОС В КУХНЯТА НА ЖЕНА МИ...
...БЕЗ МЕСО...НЯМА ЛИ ДА Е БЛУДКАВО...)))
sestra написа:
предлагам да обединим нещата с това
https://www.youtube.com/watch?v=CeZlih4DDNg
lucyfer написа:
...OТКАЗВАМ ТОРТАТА...ЗА СМЕТКА НА МУЗИКАЛНИТЕ ПАРЧЕТА...
предлагам да обединим нещата с това
https://www.youtube.com/watch?v=CeZlih4DDNg
...НЕ СЪМ ПОДОЗИРАЛ...ЧЕ МЕТАЛУРЗИТЕ...МОГАТ ДА БЪДАТ КУЛИНАРИ В СТЕПЕН...СЪТВОРЕНИЕ НА...ПОДОБЕН ПРОЕКТ...АЗ СЪМ СЛАБ КУЛИНАР...НО СЕ ИЗКУШАВАМ...ДА СЪЗДАМ ХАОС В КУХНЯТА НА ЖЕНА МИ...
...БЕЗ МЕСО...НЯМА ЛИ ДА Е БЛУДКАВО...)))
не виждам как бих могла да те разубеждавам да го направиш - хаоса. А за месото - черните металурзи винаги са били фини и благи души. От друга страна с месо се получават около 300 различни вкуса, а без - 3000. Приблизително.
...С ВЕГЕТАРИАНЦИ...НЕ МИ СЕ СПОРИ...ЗА МЕСОТО И ВКУСЪТ МУ...АКО БЕЗ НЕГО ИМ Е ВКУСНО,СЕСТРО-ИМАТ ПРАВО НА СВОЯ МАЗОХИЗЪМ...)))
цитирайlucyfer написа:
...С ВЕГЕТАРИАНЦИ...НЕ МИ СЕ СПОРИ...ЗА МЕСОТО И ВКУСЪТ МУ...АКО БЕЗ НЕГО ИМ Е ВКУСНО,СЕСТРО-ИМАТ ПРАВО НА СВОЯ МАЗОХИЗЪМ...)))
Но всеки отговаря и за своя садизъм, ако така ще се говори...:х не съм вегетарианка. Засега ограничавам силно храненето с мъченици.
Търсене
Блогрол
1. Купон с рок и метъл
2. cefulesteven
3. sowhat от задругата на принцесите
4. Елена в кутия със стихове
5. Ти идваш неочаквано
6. sphinx
7. ravenheart
8. Камъчно от kosara2008
9. Поезия от Г. Ковачев
10. Кантон до линията
11. Нередовен дневник
12. Котките си ядат прилепи
13. Китайско с цветни маслини
14. Четири и нещо
15. ПрезОЧИ кобила (сива)
16. Човек е странна дума, но работи
17. Готик и всичко останало
18. Задругата...
19. Чужденец
20. Диктат на нравите
21. PS poetry
22. Тили свети :)
23. Вдъхновение от Надя :)
24. Милост - Мълчания от Надежда
25. Тераса с портокал
26. uroboric
2. cefulesteven
3. sowhat от задругата на принцесите
4. Елена в кутия със стихове
5. Ти идваш неочаквано
6. sphinx
7. ravenheart
8. Камъчно от kosara2008
9. Поезия от Г. Ковачев
10. Кантон до линията
11. Нередовен дневник
12. Котките си ядат прилепи
13. Китайско с цветни маслини
14. Четири и нещо
15. ПрезОЧИ кобила (сива)
16. Човек е странна дума, но работи
17. Готик и всичко останало
18. Задругата...
19. Чужденец
20. Диктат на нравите
21. PS poetry
22. Тили свети :)
23. Вдъхновение от Надя :)
24. Милост - Мълчания от Надежда
25. Тераса с портокал
26. uroboric