Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2017 08:28 - "ЕТО УТЕХАТА.. "
Автор: fotinia Категория: Поезия   
Прочетен: 721 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

"ЕТО УТЕХАТА.. "
-------------------------
"Колкото по-издигнат е човек нравствено, 
толкова по-самотен се чувства в тоя свят,
който целият лежи в злото (Иоан 5:19).
Най-самотни са най-високите върхове.
Но до тях е най-близо небето!
Ето утехата!"
========================
Архимандрит Серафим Алексиев

от стената на Соня Анкова
image
Из духовните поучения на стареца Иероним
---------------------------
Тъжно е да се живее без Бога. 
Христос е казал: Без Мене не можете да вършите нищо (Иоан. 15:5). Следователно Той ни е обявил Своята воля: да бъдем неразделно с Него. Затова светите отци са ни оставили в “Добротолюбие”-то наставления, как да се съединяваме с Бога с ума в сърцето.
---------------------
Упражняващият се в Иисусовата молитва не пренебрегва църковната служба. Той бърза преди всички към църквата и излиза последен. Само самочинниците пренебрегват църковната служба. По-добре да кажа в църква едно: “Господи, помилуй”, отколкото да прочета в килията на вятъра целия Псалтир.
https://www.facebook.com/soniaankova/posts/1720720394605962

Из духовните поучения на стареца Иероним
--------------------
Благодатта на Духа, вселила се в сърцето, ще
го умъдри повече от всяка наука. И ако някой след външното образование наведе шията си под благодатта
на Духа, такъв може да стане премъдър между премъдрите, каквито са били апостол Павел, Иоан Златоуст, Василий Велики.
Мнозина, пребивавайки в страсти, се опитват да придобият благодат от Иисусовата молитва. Ако в някоя каца са държали катран, ще се съгласи ли някой, и след махането на катрана, да налее в нея благовонно масло? Така и сърцето, в което са се били загнездили или още се гнездят страсти, ще приеме ли скоро в себе си благодатта на Светия Дух? Затова да се постараем най-напред да очистим сърцето от катрана на страстите, и после вече можем да се надяваме да получим нещо по-добро.
-------------------------
Преди Иисусовата молитва трябва да измолиш от Бога опрощаване на прегрешенията и да умъртвиш в себе си яростта и похотта. Тогава Сам Бог ще ти бъде учител в сърдечната молитва. Сърдечната молитва е Божи дар, даряван на възлюбените Божии раби. Един от хиляда души бива удостояван с него. Мисля, че не може да има само Иисусова молитва, без изпълняване на заповедите. Как някои мислят, че са молитвеници и учат другите на Иисусова молитва, без ни най-малко да се грижат за изпълнението на Господните заповеди?...
=======================
И още: трябва често да произнасяш с уста и всесвятото Му име (Иисус). Добре е къщата да се строи от основите, а не от покрива. Писано е: “Бий мляко и ще има масло”. Тоест: произнасяй по-дълго време Иисусовата молитва с уста, и ще проговори и сърцето. Възлюби количеството и ще дойде и качество, тоест, след дълго и многогодишно пребиваване в устната молитва ще придобиеш сърдечна. А който още в началото учи или се учи да извършва молитва в сърцето, той, явно, не може да я извършва и с уста. Божията благодат идва незабелязано. Понякога благодатта се дава на подвижника в началото на подвига, а понякога - преди края на живота му.
---------------------
Познавах в Москва един мъж от простолюдието Гр. , 
по прякор Грънчаря. Той бе познат на митрополит Платон и се ползваше от неговото благоразположение. Веднъж, по време на разговор за спасението, Грънчарят казал на владиката: “Научи ме да се моля”. Платон му наредил да се моли с Иисусовата молитва. Грънчарят го послушал, започнал да се упражнява в молитвата и после поискал от Платон по-нататъшни наставления. Владиката го изпратил в Песношкия манастир при иеромонах Самуил. Отишъл при него Грънчарят, посъветвал се и се върнал вкъщи в крайно мълчание. Като изоставил всички домашни грижи, си направил вкъщи уединено килерче; поставил в него икона с кандилце и започнал да безмълвства. Винаги ходеше на църква и до смъртта си беше църковен настоятел. За смирението и милосърдието му към бедните Бог му яви кончината му
https://www.facebook.com/soniaankova/posts/1720720394605962
                   
   

   




Гласувай:
3



1. fotinia - СТАРЕЦЪТ ИЕРОСХИМОНАХ ИЕРОНИМ СОЛОВЕЦКИ СТАРЕЦ ЧЕСТВА СЕ НА 23 СЕПТЕМВРИ -Старецът Иероним (1765-1847)
24.09.2017 08:31
Иероним, в света Иеротей Лукин, отначало бил на гражданска служба от 1782 до 1795 година. После постъпил в новгородския Хутин манастир, където през 1799 година бил постриган за монах. Бил е ръкоположен за иеромонах през 1808 година в московския Новоспаски манастир, след което служил при московската Синодална палата. По време на нашествието на французите той се трудил по преместването на Патриаршеската ризница от Москва и като отпътувал с нея, нямал време да опази собственото си имущество. След края на войната се преселил в черноморската Николаевска пустиня в Екатеринославска епархия, а след четири години се преместил в Новгородска епархия. Като бил близък познат на архимандрит Фотий, впоследствие юриевски игумен, а по онова време - учител по закон Божий в кадетския корпус, Иероним научил от него за разпространяването на масонството и на враждебни спрямо Православието учения в обществото и решил да докладва на правителството. За този доклад бил изпратен в Петропавловската крепост, от която през 1830 година е преместен под строга охрана в Соловецката обител. Иероним приел със сълзи съобщението за извеждането му от Петропавловския каземат. “Защо плачеш?” - попитал го комендантът. “Повярвайте - отговорил затворникът, - не съм намирал по-добро място за монашески подвиг от това”.
Макар да не получил образование в училища, но поради голяма природна интелигентност, старецът Иероним сам се образовал чрез духовно четене и беседи с духовни старци, с които му се случвало да се среща на житейския друм. Имал увлекателен дар слово и голяма сила на убедителност. Съветите му били особено полезни за нападаните от помисли и за смущаваните от съвестта си. Наставленията му, основани на личния му опит, били истинско духовно лекарство. През последните години от живота си водел дневник на мислите си, съдържащ доста интересни психологически данни. Иеросхимонах Иероним починал с мир в Господа на 23 септември 1847 година в Анзарския скит на осемдесет и две години.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fotinia
Категория: Поезия
Прочетен: 891357
Постинги: 958
Коментари: 363
Гласове: 367
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031