Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2017 22:46 - Честити вие, сестри и братя
Автор: sestra Категория: Поезия   
Прочетен: 1675 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 02.08.2017 22:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 „Макар пропагандните отрови да са просмукани от близо един век в личното и колективното съзнание на македонския човек и народ от територията на днешната Република Македония, те полека губят своето пагубно действие и настъпи време, в което можем да кажем какво мислим за някои важни държавни въпроси, без страх да погледнем към нашето национално минало.
Културната идентичност и национална самостоятелност, колкото и да звучи парадоксално, включват в себе си и преплетеност с други идентичности и самостоятелности. Пример за това е историческата симбиоза между македонския и българския народ.
Тая вродена близост се проявява в много значими сегменти от обществения живот: език, фолклор, култура, обичаи, дейци... 
Впрочем, да не забравяме, че нашите два народа имат една цивилизационна люлка, общ кръщелен купел - именно мисията на Светите братя Кирил и Методий и особено на техните свети ученици, покръстването във времето на Светия Равноапостолен цар Борис-Михаил и началото на общата ни писменост. Това ни дава право, или по-точно казано, задължение да почитаме това духовно родство и близост, без при това да неглижираме или омаловажаваме нашите културни особености.
…Всъщност и брат със  брата се различава, и семейство със семейство, и град със град и област с област и говор с говор... Но не се осмеляваме да позволим различностите да станат главния фактор в нашите междуличностни отношения и да станат причина за омраза и раздор. Напротив - много повече са нещата, които ни обединяват, а и самите различности трябва да тълкуваме като наследство от нашето съвместно съществуване.
Въз основа на това, смятаме, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, чийто зародиш трябва да поставим още в наченките на независимата и самостоятелна македонска държава, е естествена последица от историческите процеси. Той не е просто подпис на едно правителство и премиер и друго правителство и премиер, а логична и неотменима последица от обществените процеси в двете държави. Според нас, договорът е в духа на европейското право, без двусмислени политически фрази, без щети, подценявания и пренебрегвания на едната или другата страна. Допълнителен аргумент за неговата полезност е и насъщната нужда да има най-близък сътрудник и съсед приятел, особено за действията на международното поле.
Ще завършим с краткия, но много дълбок и прекрасен псалм на светия цар Давид за благословената братска любов:

„Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно!“

Из изявление на монасите от Бигорския манастир от днешния ден - 2.08.2017г.
bigorski.org.mk/stavovi/za-dogovorot-za-prijatelstvo-pomegju-makedonija-i-bugarija/




Тагове:   дух,   братя,   сестри,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга, Сестра!
03.08.2017 09:44
Абсолютно съм съгласен и подкрепям това воле-изявление, защото в него се съдържа много мъдрост и истина.
Хубав ден!
цитирай
2. getmans1 - Сигурно нещата няма да тръгнат в...
03.08.2017 10:10
Сигурно нещата няма да тръгнат веднага "по вода" но важното е да потръгнат.
Хубав ден, Сестра!
цитирай
3. kvg55 - България няма нужда от Македония, ...
03.08.2017 11:00
България няма нужда от Македония, Македония има нужда от България. И това трябва да се използва в наш интерес.
цитирай
4. sestra - Благодаря ви за коментарите и единомислието,
03.08.2017 13:50
Оги и Гетманс, добрата посока е хваната, то а е важно и още, договорът от вчера е мечта на всички нас, които възнамерихме демократичните промени у нас на живо, през собствените си съдби. Някои от нас вече ги няма като моя съпруг, който също щеше да е много щастлив с това българско събитие и мисля, не бива да има българско сърце, недокоснато от тази радост.
КВГ, ще отговоря прагматично: общото благо е повече по две от изгодата за единия от двамата. Това си е по законите на физиката и неразбирането му винаги е показвало недостатъчно задълбочена мисъл.
цитирай
5. nalia - Амин, сесриче,
03.08.2017 19:44
нека бъде!
цитирай
6. sestra - http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/bigorskite-monasi-peyat-na-balgarski-izgrey-zora-na-svobodata-video
04.08.2017 13:50
http://www/bg/articles/novini/balgariya/bigorskite-monasi-peyat-na-balgarski-izgrey-zora-na-svobodata-video
Амин, Нали! Чуй достойните български духовници как пеят на български в този линк. И го покажи и в твоя блог ако искаш или в коментар при някой нормакен човек.
В този психясал сайт такива новини не са интересни. От себеров(ровене по себе си) време нямат!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sestra
Категория: Поезия
Прочетен: 2578063
Постинги: 732
Коментари: 7882
Гласове: 29404
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031