Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2017 23:12 - Заселване на румънските земи
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 16882 Коментари: 31 Гласове:
46

Последна промяна: 24.12.2017 21:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                        Румъния е държава от Балканския полуостров, северно от България разположена. Тя географски изцяло не е към Балканския полуостров, но исторически принадлежи към тази част на Европа. Затова Румъния винаги се разглежда като част от Балканския полуостров. Територията на Румъния е заселена преди много години от племена от тракийски произход и сродни с бъл;гарските. До преди 680 г., когато кан Аспарух идва на Ба;лканския полуостров на тевриторията на съвременна Румъния отначало  има даки. Те са племена от тракийски произход и малко общо казано България е била територия на траките, Румъния на даките, а Албания на илирите. Тази поостановка не е напълно вярна, защото премената и народите са се омесвали и размествали с цел да си търсят по-добри условия за живот. Българският кан Аспарух много добре е постъпил, като е казал къде ще бъде България, а наследниците му са се борили да отстояват териториалната цялост и ако може да увеличат територията. Винаги българските князе са се стремели да населват новите територии с българи и да приобщават завладените народи. Затова 50-60 г. след завладяването на даден народ, той изчезва и не е малцинство. България е била хомогенна държава, където всички са били равноправни. За мястото на България и значението му:   http://barin.blog.bg/history/2016/06/29/bylgariia-na-segashnoto-si-miasto.1461182
                
Северно от нас териториите са били по-слабо населени. Даките не са били мнолго, както трраките, а и многото войни с Римската империя и източните народи. Освен даки по долното течение на река Дунасв е имало  гети. Те са споменати от Херодоткато"Най-мъжествени и най-справедливи от траките".    През 70 г. пр.Хр. се образува единна и независима държава  Дакия начело с Буребиста и със столица Арджедава до р. Арджеш, а по-късно столица се премества в  Сармизегетуза в Южна Трансилвания. Най-известният ни владетел на даките е Децибал( 86-106 г. сл. Хр.). Той е известен с битките, които води срещу Римската империя. През 86 г. Децебал нахлува в Мизия, разбива войските на римския наместник Опий Сабин и завладява голяма част от провинцията. В отговор на тези действия римският император Домициан( 81-96 г. сл. Хр.) през 87 г. изпраща в Дакия своите войски. Но и те са разбити, а Децебал пленява всички римски знамена. През 88 г. нови римски войски, под командването на генерал Юлиан нахлуват в Дакия. Решаващото сражение, при Тан (в Трансилвания) е спечелено от Юлиан. Това обаче не води до придобивки за Римската империя.  Германските племена квади засилват натиска си върху Римската империя. С Децебал е сключен мир, който е доста унизителен за римляните. Едва при имепатор Траян( 98-117 г.) римляните успяват да постигнат пълна победа. През 106 г. император Траян след дълги военни действия успява да победи окончателно даките и тяхната държава е включена в състава на Римската империя като провинция. Децибал отсатъпва и се предава окончателно, когато пада столицата Сирмазегетуза. 
                Победата на Римската империя дава отзвук и се строят градове Никополис( град на богинята на победата Нике; Никополис ад Иструм, Никополис ад Нестум). Припомням, че Иструм е Дунав, а Нестум е Места. 

               След отстъплението на римляните даките отново са свободни( III в.), а освен тях на територията на днешна Румъния на север от Дунав се заселват славянски племена. Когато идва кан Аспарух с народа си, за да търси по-добра земя той заварва слабо населена територия с недостатъчно пътища и инфраструктура. Основните римски пътища са минавали много по-на юг.:   http://barin.blog.bg/history/2015/03/25/rimskite-pytishta-na-teritoriiata-na-bylgariia.1349073.
                   През XIV в. на територията на Румъния възникват три княжества: Молдова, Влашко и Трансилвания. Първите две са свързани с България и техните владетели са от български приоизход. Те се развиват, но скоро след обособяването им като държави започва османското настъпление към Европа през Балканския полуостров. Както често се случва източноевропейските народи дават отпор на завоевателите от Азия. Този път обаче държавите на Балканския мполуостров не са единни и мимат разногласия. Дори водят войни помежду си, повечето от които ненужни. България също води една такава война- срещу Влашко през 13985-1986 г. Постепенно Влашко, Молдова и Трансилвания загубват независимостта си. Трансилвания е населена с близко до унгарците( маджарите) население. Затова и досега двете държави имат противоречия, защото областта Трансилвания е населена с унгарци, а е в пределите на Румъния.
                 
                       От картата на Румъния се вижда, че названието на държавата е Romania.  Откъде идва то? Ние казваме Румъния, а в повечето държави Романия. Латинското название на Рим е Roma. Изглежда, че името на държавата идва оттам, но само румънците може би си вярват, че имат много общо с Рим. Дори според тях румънският език е най-близък до латинския, на който са говорили в Римската империя. Според много хора, както и по моя преценка не е така. "Ром" на циганския език означава" циганин". Romania- Ром- Roma- може да се направи връзката. Милсля, че не е обидно към населението от цигански произход да се употребява думата" циганин", вместо"ром", защото по този начин се казва на български. Ако се разсъждава по тази логика на немците трябва да казваме"дойчовци", защото държавата на немски език е Deutschland. В Румъния циганското население е повече процентно отколкото в България. 
                  Написаното дотук не цели да обиди румънците, а само да поясни, че тяхната заблуда не може да мине. В България иронично на румънците казваме"мамалигари", защото ядат повече мамалига, както и продукти на царевична основа. В това няма нищо лошо, защото всяка кухня си има своите особености. В България национални ястия са боба, пататника, катъка, капамата и други.
               В политически аспект пофгледнато България и Румъния изостават в развитието си. Изоставането е породено от няколко фактора, за които информация има в една предишна тема:   http://barin.blog.bg/history/2015/08/27/izostavaneto-na-balkanskite-strani.1387113
                 През 1861 година точно на Бъдни вечер( 24 декември) е провъзгласена независимостта на Румъния, обединяваща две от трите кнняжества: Молдова и Влашко. Двете княжества си имат своите герои през средновековието, но после се обединяват. Не е в никакъв случай нелогично- двете държави си имат общ произход- от България. Отначало Румъния изиграва положителна роля за България. На територията на новосъздадената Румъния се разполага Таен Централен Български Комитет( ТЦБК), по-късно Българския революционен комитет. От румънска територия ръководят действията по националноосвободителното движение Георги Раковски и Любен Каравелов. Имаме много революционери- емигранти- хъшове в Румъния. По стечесние на обстоятелствата Румъния само в  този момент от историята ин играва положителна роля спрямо България. Засилва се националноосвободителната борба в България и през 1878 г. получаваме независимост. Всички знаят как България е орязана на Берлинския конгрес от т.н. "Велики сили".
                 Отрицателна роля на първо място изиграват англичаните. За нея:  http://barin.blog.bg/history/2016/08/31/otnoshenieto-na-velikobritaniia-kym-bylgariia.1473700.  На Балканския полуостров всичко опира до интереси и никой не иска да има силна държава. Западноевропейските държави много добре знаят какво правят българите и как се бият срещу тях:   http://barin.blog.bg/history/2016/05/07/bylgariia-na-boinoto-pole-sreshtu-zapada.1449987. Малко държави могат да се похвалят с толкова славна и дълга история. Дори са си позволили да я съкратят осезателно. След освобождението има две Българии- Свободна България на север и Източна Румелия наюг, която представлява васална държава на Османсаката империя. Западните държави са помогнали на Османската империя, която от повече от век запада и едва удържа териториалната си цялост. През 1885 г. се извършва съединението, което нарушава баланса на силите на Балканския полуостров и е началото на нпоредица от войни. Друга причина за по-късните войни е оставането на територии под османска власт и на голямо население неосвободено. Затова се засилва движението за освобождение в Македония. Отначало пред Румъния няма алтернатива и тя стои встрани от военните действия. Не намира повод да нападне България при обяввяване на акта за съединението, а и няма сили. Едва ли си мисли, че като участва България ще завладее достатъчно големи земи, че да предостъпи доброволно като възнаграждение за участието Добруджа. В началото на XX в. световните сили се прегрупират и се създават съюзни обединения, насочени към преразпределение на света от една страна  и запазване на сегашното положение от друга. През 1912 г. обединените балкански сили: Гърция, Сърбия, България ик Черна гора нападат Османската империя и побеждават. Отнемат ѝ значителни територии, но несправедливото деление и тайния договор между двама от съюзниците: Гърция и Сърбия води до избухване на нова война- Междусъюзническата. Бившите съюзници, без Черна гора воюват помежду си за ново справедливо разпределение на османските земи. България успява да победи двете държави, защото имаме добре подготвена войска и по численост и въоръжение гърците и сърбите отстъпват значително. Всичко се развива добре, погледнато от българска гледна точка, но се намесват Турция от юг и Румъния от север. За Османската империя е обяснимо- да си отвоюва загубеното през предната година.  За Румъния моето моето обяснение е, че иска да се разшири на юг, защото южна Добруджа е примамлива плодородна земя. По време на междусъюзническата война за първи път се бием срещу румънците.Бълкгарската армия е разделена на два фронта- срещу Гърция и Сърбия, които изнемогват и са близко да капитулация. Припомням, че сърбите веднъж са унизявани през 1885 г.- Сръбско-българската война и  вместо крал Милан да пие кафе в София, ако не се беше намесила дипломатически Австроунгария можеше княз Александър Батенберг да пие кафе в Белград. 
                   Румъуния е главната причина България да загуби Междусъюзническата война през 1913 г., защото срещу Османската империя имаше българска войска, макар и намалена, но рънмънците навлязаха в Искърското дефиле и стигнаха безпрепятствено до София. Затова бяхме принудени да спем войната и да задоволим румъунските претенции, неподплътени с нищо за Южна Добруджа. Отнен   та беше една апетитна хапка от България от Румъния. Понеже нищо не минава безнаказано, през 1914 г. избухва Първата Световна война. В нея положението на Балакнския полуостров е следното: България и Османската империя са от един отбор- Тройния съюз на Централните сили, а Румъния, Гърция и Сърбия- към Антантата. Имаме сметки за уреждане и набързо постигамне на два фронта забележителни победи. Успяваме да победим мвойските на Великобритания, Франция и найните колониални съюзници, основно сенегалци, Гърция, Сърбия, Румъния и Русия. За по-забележителните победи: Дойран и Тутракан:    http://barin.blog.bg/history/2015/07/23/velikite-bitki-na-bylgarite.1378425. В крайна сметка губим войната и надеждата да си върнем Южна Добруджа се отлага. Всъщност на 7 май 1917 г. е подписан договор в Букурещ, съгласно който линията Черна вода- Кюстенджа( Констанца) е върната на България, но скоро отново загубена при подписването на договора в Солун с Антантата отново губим териториите.
                При идването на българите при кан Аспарух, той се установява на юг от делтата на река Дунав. Някъде в делтата е Никулицел, Онгъла и старите български земи. В Римско време в делтата на Дунав е бил град Истрос. По-късно  българите идват на юг и стигат до Хемус( Стара планина), а при Тервел се разшиуряват с областта Загора на юг. Излиза, че цяла Добруджа исторически принадлежи на България и   затова по-горе написах, че причините, изтъкнати от Румъния са " изсмукани от пръстите" и не почиват на никакъв исторически, географски и етнически признак. Следва Втората Световна война. В нея Румъния и България са на страната на Гремания, Турция пази неутралитет, а Гърция и Югославия, която обединява пет държави и измисля шеста( Македония) са на страната на Англия, Франция, САЩ и СССР. На страната на хитлеристка Германия се бие и Унгария, която граничи с Румъния и има спор за уреждане. След разпадане на Австроунгарската империя областта Трансилвания е дадена на Румъния. След приключването на нвойната се установяват сегашните граници. Изключвам съставните държави, като Югославия и СССР, които се разпаднаха.
              Разпределението на света е договорено между страните- победителки още по време на  големите конференции- Ялта, Потсдам и Техеран. Как и защо се развиват по този начин нещата? Никой не иска да пипа границите на балкансйките държасви, защото скоро може да избухне нова война. Има много нерешени териториални и етнически спорове между държавите. Румъния е замесена от двете страни. С Югославия няма какво да дели и да предявява претенции. Спрямо Бътлгария и Унгария- две от най-ощетените държави в Европа има какво да си каже и защитава. 
                  Ако погледнем" прегрешенията" спрямо т.н."Велики сили", какво излиза: през Първата Световна война България и Унгария, като съставна част от Австроунгарската империя са в крайна нсметка губещи, а Румъния е на печелившата страна. Следва опит за установяване и обявяване на Унгарска съветска република( неуспешна социалистическа революция) и на унгарците е отрязана още територия и самата държава е поставена в неудобно положение на международната сцена. През Втората Световна воийна и трите държави са на германска страна, като сътюзници на Хитлер.Българияв обаче за разлика от Румъниоя и Унгария не праща войски на източния фронт срещу Съветския съюз. Следва при последващо разглеждане да се вземе под внимание. Нещо повече: България взема активно участие в гоненето на германските отстъпващи войски чак гдо Крагуевац( в Австрия). Би следвало България да се третира по по-добър начин, като с  "по-малка вина". Обаче така не става. Съветския съюз завладява източната част на Молдова и я прави Съветска република и като компенсация в замяна Сталин се съгласява на Трансилвания. И сега Молдова е разделена, като едната част е независима държава, другата в състава на Румъния.
                Дотук следва да видим им оценим отрицателната   роля на Румъния към България в опитите за национално обединение. За населението на България и околните области: http://barin.blog.bg/history/2016/02/18/narodnostnite-grupi-v-bylgariia.1431152.   
                 След Втората Световна война с Румъ7ния се отзоваваме в един военен блок- Варшавския договор и в един икономически съюз- Съвет за икономическа взаимопомощ( СИВ). Такова е положението до 1989 г. , когато двете организации представат да съществуват. Няма накъде- трябва да се преориентираме към европейските структури- Северноатлантическия съюз( НАТО) и Европейския съюз( ЕС). Поради общото минало, сходната степен на развитие и по географски причини България и Румъния бяха третирани наравно и споменавани заедно.
              Отначало бяхме със статут на "Асоциирани членове" и "партньори", докато през 2004 г. станахме пълноправен член на НАТО. след три години- през 2007 г. и на ЕС.
                Борбата и стремежа за членство в двете организации се оказа добре за двете държави. Тук се вижда, че   Румъния е повлияла добре на България, като   обратното също е вярно. С други думи казано" дърпахме се напред". Появи се нова бариера- Шенген. България и Румъния са на прав път за приемане в Шенгенската зона(вътрешна зона. Шенгенското пространство представлява споразумение, подписано през 1985 г. в люксембургския град Шенген, в което да се влезе трябва държавата да изпълни определени условия, коитои никак не са лесни. Засега България, Румъния и Хърватска не са ги изпълнили и не отговарят на изискванията. Имаше периоди, в които България изпреварваше Румъния, но и такива, когато изоставахме. През 2007 г. много държави бяха приети в Шенгенската зона, но за съжаление не попаднахе в нея. 
                Остана да поясня какви по етнос са днешните румънци. Смешно изглеждаше, когато празнувахме 1300 г. държава през 1981 г., а скоро след това Румъния обяви 2000 г. държава. По време на Римската империя над р. Дунав е имало девет моста, като два от тях са просъществували съвсем за кратко. Единият е при Апиария, близо до с. Бръшлян, Русенско. Известния мост над река Дунав при Улпия ескус( в западния край на нс. Гиген) е строен от император Траян( 98-117 г.) и е разрушен от император Марк Аврелий( 161-180 г.), т.е. след по-малко от век. Река Дунав като пълноводна и плавателна река е била естествена граница, като дори и сега тя минава по границата на няколко държави, не само на разглежданата  Румъния. Марк Аврелий събрал и изгонил в "земите на даките", както пише римския автор всички римляни, които" не ставали за нищо": затворници, инвалиди, просяци, проститутки, провинили се, безделници,  крадци и други, за да прочисти нацията. За пред Сената и народа обяснил, че се страхува от нападения от готите и затова след като ги изселил разрушил моста. Правете изводи каква е нацията и може ли да се сравнява с българската. Отделно, че толкова голяма територия не им се полага. Мисля, че Румъния няма историческите заслуги, за да притежава голяма държава.    

 



Гласувай:
47



1. didanov - здравей барин, интересен постинг
22.07.2017 01:37
само че обхващащ период от 2000 години, които няма как да се опишат подробно, поне не с ограниченото пространство на блога.
Аз бих коригирал няколко неща - черногорски контингент има по време на Междусъюзническата война - около 12 000 които се бият срещу нашите - те са изпратени т.к. черногорския крал се надява на териториални отстъпки на ссърбите ако им помогнат.
Заселването на румънските земи през Средновековието би било интересно да се разгледа - особено т.н. влахи или валахи и ролята им в българската история. според мен те са късно преселили се българи-балхи от Азия, които вече се различават значително от Аспарруховите българи, за това и християнството в земите на север от Дунав идва по-късно от това в Тракия и Македония и Мизия където църквите са апостолски. Въобще в историята българско население е преобладаващо предимно в южна Румъния и около делтата на Дунав. През 19 век се провежда насилствена латинизация на езика и населението и два века по-късно няма и помен от българи там.
Румънците са имали общо взето голям късмет - имат голяма богата на ресурси страна, която е плод не толкова на лични усилия а на стечение на обстоятелствата.
Все пак връщането на южна Добруджа под натиска на германците от страна на румънците е събитие от важно значение дори и днес за нас.поздрави
цитирай
2. barin - Здравей, didanov. Благодаря за ...
22.07.2017 05:55
Здравей, didanov. Благодаря за изразеното мнение и подкрепата. Вярно, че този дълъг период не може да се обхвани в ограниченото пространство, което има в блога. През Средновековието влахи, наричани още власи са от български произход, но в различните източници съм срещал различна информация. Никой не отрича, че са от български произход. Пропуснал съм да спомена, че румънците отначало са пишели на кирилица и към края на XIX в. При заселването на земите, а и чак до XX в. полезните изкопаеми и природните ресурси не са играели роля. Румъния е провеждала методически и целенасочено насилствена политика спрямо българите, а възрастни хора от преминалите към Румъния земи са ми разказвали спомени от техните родители за отношението на румънците и репресиите. Може би трябваше да пусна темата в две части, както с философите, изследването на космоса и известните българи направих.
Поздрави!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Иване!
22.07.2017 07:49
Румъния е изкуствено създадена държава, с респективно език Типична политическа, а не етносна държава!
Ромавия името идва по- скоро от ИРИ, въпреки ,че нейното пък идва от Рим!
Земите на Румъния са били Български в пъти повече, отколкото румънски
Защо е изкуствена държанва? Заслугата е на Унгария и после-Австро-Унтария, с цел буфер с Османската империя Всъщност отвъд Дунава, по разбираеми причини Османската империя е била слаба Рим не е могъл да се справи, че тя ли?
Та с помощта на папата се налага католицизма и заедно с него и езика
Езикът им е странна смесица от множество езици, като значителен дял има и Българският!
Това е разбираемо, румънският е прочистван от Български Румънците до преди 250 години са говорели Български, а до преди 150- са пишели на Български....
Имена, топоними и до ден днешен са Български-например столицата на Дракула-Търговище

Сега,, един спорен, но според мен ясен момент-власите , или валахите!
Едни казват, че са военизирани Българи-села, които по нареждане на царя са в бойна готовност-знаеш какво е и във всеки момент могат да тръгнат по военни задачи Затова са и скотовъди, тръгват със стадата! Няма акк да са земеделци!
Ана Комнина казва ,че прекрасно познават Старопланинските проходи Тук нещата се застъпват- присъщо е на военните да познават изтънко географията-знаеш подробните военни карти
И имената, както и названието на влашките воеводи
Дракула-Влад Цепеш-цепел на кол телата на осъдените на две, набивайки ги на кол Воените действия срещу мехмед фегик водил само в Северна България! Брат му Мирчо Стари?, Иванко, Георги, изброил съм ги в постинг

Днешните румънци са романизирани Българи
Поразиите които са ни направили също съответстват! Само Българин, отклонил се от Българското може да причини това на Българин
Постингът ти е чудесен, особено от към фактология Това, което допълвам, не е с цел критика, а да подсили основните моменти в него!

Приятен ден, приятелю!
цитирай
4. barin - Благодаря, приятелю. За румънците ...
22.07.2017 07:56
Благодаря, приятелю. За румънците можеше още да пиша, но мястото не стигна. Те са изкуствено създадена държава. Чел съм твоите теми за тях. Целта ми беше не да обидя румънците, а да покажа какви са. Понякога истината, казана направо боли. За влахите ще трябва да си изясня още неща. Те са дали силен отпор на османските завоеватели, като името на Влад Цепеш ги е стряскало много години. Благодаря за допълнителната информация, която даде.
Поздрави!
цитирай
5. tikoev - Има доста неща относно даките върху ...
22.07.2017 09:50
Има доста неща относно даките върху които може да се спори....
цитирай
6. merlin68 - Даките безспорно не са били толкова ...
22.07.2017 10:39
Даките безспорно не са били толкова много като траките поради простата причина, че "траки" е общото название на много сходни племена към които безспорно са принадлежали и даките, и гетите. Това се вижда и в имената на столиците които споменаваш - АрджеДАВА, дева (дава) на тракийски е град. Сармизегетуза, не е сложно от названието на града да се разбере, че там са живели сармати и гети.
На румънците днес им се ще латинския език който говорят да е роден за даките, или ако не роден, то поне да говорят на него от втори век до днес, нещо което разбира се не е вярно. Иначе съм склонен да се съглася с това, че румънския е най-близък до мъртвия латински език, нещо което твърдят много изследователи, не само румънци. Това се дължи на факта, че латинизирането на езика в северната ни съседка се е извършило от римо-католически свещеници по причини за които и ти пишеш. Днешният румънски е изкуствено създаден и наложен език базиран на мъртвия латински, затова и нямащите почти нищо общо с римляните румънци говорят най-близкия до латинския език. До преди стотина години (а ако се вярва на някои разкази които лично съм чувал) до преди 50-60 години в Румъния почти всеки е разбирал и говорел български диалект. Преди две години служебно се срещах с един румънец Тудор, който отлично говореше български (струва ми се сроден с говора в търновските села).
цитирай
7. germantiger - детайли
22.07.2017 13:23
Даките не са били тракийски племена

В Трансилвания има германци дошли покрай Тевтонския орден или по правилно Дойче Орден/германския орден, има ги и до днес

Не съм познавач по темата и другото написано от теб, мога само да приема с лемент съмнение, несъмнено в генезиса на румънците има много българско
цитирай
8. barin - Здравей, tikoev. за даките има с...
22.07.2017 13:45
Здравей, tikoev. за даките има спорни неща, но си мисля, че най-вероятния произход е този, който съм описал.
Поздрави!
цитирай
9. barin - Здравей, Мерлин. Даките са сродни с ...
22.07.2017 13:48
Здравей, Мерлин. Даките са сродни с траките и доста близки. Румънският език е наложен от католически свещеници и това обяснява защо е близък до латинския. Румънският език го пишат сроден с италианския, но по говор винаги ги различавам, докато близните датски и норвежки не мога. За румънците написаното навява отрицателни чувства, но за всички съседи е така. Като кажеш турчин, грък, румънец или сърбин асоциациите са негативни и отрицателни.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, germantiger. Написаното ...
22.07.2017 13:50
Здравей, germantiger. Написаното за провинция Трансилвания е вярно, но на юг от Карпатите са били даки, които са сродни и имат общи неща с траките. Трансилвания е заселена от германски племена, по-късно се установяват маджарите и през средните векове се обособява отделна държава Трансилвания.
Поздрави!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Така е , Иване!
22.07.2017 13:57
barin написа:
Здравей, germantiger. Написаното за провинция Трансилвания е вярно, но на юг от Карпатите са били даки, които са сродни и имат общи неща с траките. Трансилвания е заселена от германски племена, по-късно се установяват маджарите и през средните векове се обособява отделна държава Трансилвания.
Поздрави!


Тогава почва и латинизирането, създаването на румънски език и в последствие на румънски" народ"!

Хубав ден!
цитирай
12. dinkov - Динков
22.07.2017 18:45
barin - някъде бях чел за генетическото сродство на народите на Балканите. Румънците бяха почети идентични с нас българите. А и как да бъдат други. Повече години те са към българската държава, отколкото съществуват самостоятелно, а Добруджа, не само Южна, а и Северна, също и Южна Румъния е люлката на българската държавност на Дунава и Балканите доколкото съм запознат по темата. Историята може да се интерпретира, но с гените не става.
Поздрав.
Ицко
цитирай
13. barin - Здравей, Ицко. Точно си го казал, ...
22.07.2017 19:54
Здравей, Ицко. Точно си го казал, Южна Румъния е люлка на българската държавност. Точно "най-българските земи", ако може така да се каже са около делтата на река Дунав, Добруджа и Лудогорието. По тези места се е установил кан Аспарух.
Поздрави!
цитирай
14. kvg55 - Румъния винаги е давала по-своб...
22.07.2017 20:55
Румъния винаги е давала по-свободен прием на нашите емигранти през турско, отколкото Сърбия, което ги прави по-добър съсед. Ние се отнасяме с пренебрежение към румънците, но те ни изпреварват в уреждането на държавата си. На времето имаше филм "Даки", показващ съпротивата на даките срещу Рим.
цитирай
15. barin - Здравей, kvg55. През последните ...
22.07.2017 21:40
Здравей, kvg55. През последните години вървим или по-скоро се водим заедно с Румъния. За сравнение към Турция, като наследник на Османската империя имаме повече натрупан негативизъм. За Сърбия- те още от времето на кан Пресиян( 836-852 г.) са били винаги против България. Изглежда са си въобразявали, че ще заемат водеща роля на Балканския полуостров.
Поздрави!
цитирай
16. germantiger - ...
23.07.2017 00:48
Съгласен съм, че са сродни - без съмнение!

Радва ме, че доста хора са коментирали при теб, защото твоя блог трябва да бъде коментиран и забелязан от блогъри в блога като леон, който е от хората които милеят за българско и историческо.
цитирай
17. barin - Благодаря, germantiger. Винаги ...
23.07.2017 06:06
Благодаря, germantiger. Винаги съм уважавал и чуждото мнение и чрез коментарите сме изяснявали темите.
Поздрави!
цитирай
18. lion1234 - С интерес прочетох
24.07.2017 13:04
представената от теб информация за северните ни съседи. Научих доста полезни исторически данни. Като филолог обаче, не мога да се съглася с твърдението ти, че румънците едва ли имат много общо с Рим, при положение, че Дакия е била римска провинция, и че румънският и италианският езици имат общ корен - латинският, както и че принадлежат към една и съща езикова група - романската. Достатъчно е да сравниш итал. ,,Бона сера'' и рум. ,,Бона сяра'', напр. за да се убедиш в сходството на двата езика. Колкото до извежданенето на етимологията на топонима ,,Румъния'' от циганското ,,ром'', това е все едно да извеждаш названието ,,българин'' от гръцкото ,,вулгарос''/ ,,варварин''/ или от ,,булгур'', т.е ,,смес'', ,,микс''. Споделям всичко това, с оглед на обстоятелството, че езикът е твърде съставна част от етно-националната принадлежност на дадена общност - неслучайно в старобългарски ,,език'' е означавало ,,народ''.
Поздрави!
цитирай
19. barin - Здравей, lion1234. Благодаря за ...
24.07.2017 14:39
Здравей, lion1234. Благодаря за допълнението, което направи и че харесваш моите теми. Зачитам мнението на филолог по въпроса за езиците. Зная, че румънският език спада към романската езикова група, заедно с италианския, испанския и още няколко. Мисля, че времето е оказало своето влияние италианския и румънския езици да се раздалечат толкова много. В Дакия римляните са били по-настрани от живота в централната част и вероятно са изостанали. Те винаги са ползвали полагащото се за римска провинция. Земите на румънците са били по-слабо заселени.
Поздрави!
цитирай
20. iliyanv - Филолог без елементарни понятия по история
25.07.2017 17:31
Старите български думи още се използват в румънския език. Биволица - биволица, граница - граница, видра - видра и т.н. Стотици са. "Румънският" език е създаден през втората половина на 18 и първата половина на 19 век, независимо че с исторически и археологически фалшификати се твърди друго. Езикът на запазените стотици грамоти на боляри, воеводи и князе от Влашко и Молдова до края на 17 век е български, без нито една "румънска" дума. Кирилицата е заменена с латиница едва през 1865 година. Днешните румънци и молдовци в по-голямата си част са романизирани българи.
цитирай
21. barin - Привет, Илияне. По румънските земи ...
25.07.2017 21:25
Привет, Илияне. По румънските земи отдавна е имало българи, но сега са латинизирани. Старите български земи са от делтата на река Дунав, където са били античните Истрос и Олбия и Добруджа. И сега населените места в Добруджа носят имената на старите ни владетели: Исперих, Тервел, Дулово, Кубрат, Омуртаг....Само че населението в тях е преобладаващо турско. Все пак забелязвам, че не харесваш моите теми само ако са свързани с Волжка България.
Поздрави!
цитирай
22. krumbelosvet - Преди много години
26.07.2017 17:24
Преди много години един полиглот, владеещ наз 50 езика, беше запитан за любимия му и за антипатичния му език. Чудното е, че той отговори Любим му беше китайския, а неприятен - румънския. Чудно е аще, че за нас е понятко защо. Няма по-груб и неблагозвучен измежду латинските езици, и не само...
цитирай
23. barin - Здравей, krumbelosvet. Румънс...
27.07.2017 10:09
Здравей, krumbelosvet. Румънският език и на мен ми звучи неблагозвучно, но има езици, които са по-неподходящи, особено за пеене. Все пак румънският език е фонетичен.
Поздрави!
цитирай
24. leonleonovpom2 - Здравейте, коментиращи!
27.07.2017 11:43
Илиан е прав, това, което е написал е истина!
Римляните бързо са напуснали румънските земи, лимесът минава по Дунава
! Дунав по -х скоро е примамлив за гети и други племена, да минат в свободни земи!
Езикът, румънският, конструктивно по- скоро е френски, а не италиански
Това е лесно обяснимо, латинизацията е извършена, когато страна и език доминиращи в Европа са Франция и френски
Обаче му липсва мелодичността и мекостта на френския Звучи сравнен с френски, както циганин говори Български
Затова и полиглотът не го харесва, ,защото е груб, недодялан език
Романизиран беше и Чаушеску Сигурно по заповед Нали през 1979 година изтичаха 101 години и трябваше да получим Северна Добруджа Да, ама в нея вече нямаше Българи, както 101 години преди това не е имало и един румънец
В рамките на управлението си, Чаушеску забрави Българския ,на който език държа първата си реч в София, след като наследи Деж!
Никога повече не го проговори публично!

Хубав ден, Адаш!
цитирай
25. shtaparov - Да не забравяме, че анти-Българ...
09.08.2017 12:29
Да не забравяме,че анти-Българската коалиция през 1913 г. е организирана от Русия- именно тя праща войските на Румъния и Турция в нашия гръб,за да спаси интересите на своята Сърбия. Пак тя попречи на Българските сили да спрат румънците,като чрез свои подставеници (вкл.ген. Радко Димитриев- един отявлен предател,далеч по-зловещ от поп Кръстьо) потопи Българския Дунавски флот,който щеше да попилее понтонните мостове на румънците и нито един техен войник нямаше да стъпи на наша територия.
цитирай
26. barin - Здравей, shtaparov. Вчера се въ...
13.08.2017 14:24
Здравей, shtaparov. Вчера се върнах и вече съм на линия. Русия често е била против нас, макар че я учихме като приятелски настроена. Затова имам отделна тема за ролята на Русия, която си чел: barin.blog/history/2016/04/14/kak-e-povliiala-rusiia-na-bylgariia.1444732. Още при Съединението се вижда, а както си написал- през 1913 г. още по-ясно. Тя, както и западните страни не желаят силна и голяма България. Дали се стряскат от нашата история и славните ни победи в миналото? Точно намесата на Румъния против нас накланя везните към победените вече от нас Сърбия и Гърция. На четири фронта няма как да се спечели.
Поздрави!
цитирай
27. lion1234 - Към историка, лишен от елементарна логика:
22.10.2017 19:25
Това, че в Румъния кирилицата е заменена с латиница през 1865г./ ах, какъв мой пропуск!/, че богослужението е извършвано на старобългарски до 19в., че е налице изобилие от български думи/ включително топоними/, не ни дава основание да считаме, че румънският е лишен от собствени езикови средства. По тази логика, след като до 17в. в грамотите на разни князе, боляри и воеводи не е имало ,,нито една българска дума'', да вземем да обявим румънския просто за един бългсрски диалект.
цитирай
28. ganini - Да, ама
20.12.2017 00:49
не споменавате връщането на Южна Добруджа през 1940 година и дали там трябва да има паметник на Фюрера?
цитирай
29. barin - Здравей, ganini. През 1940 г. беше ...
20.12.2017 05:46
Здравей, ganini. През 1940 г. беше върната Южна Добруджа по мирен път. За паметник на Фюрера- за пред света не върви. Той е еднозначно отхвърлен навсякъде, като виновник за многото жертви през Втората Световна война. По-скоро би следвало да има паметник на цар Борис III.
Поздрави!
цитирай
30. shtaparov - Румъния винаги е давала по-своб...
28.02.2018 17:14
kvg55 написа:
Румъния винаги е давала по-свободен прием на нашите емигранти през турско, отколкото Сърбия, което ги прави по-добър съсед. Ние се отнасяме с пренебрежение към румънците, но те ни изпреварват в уреждането на държавата си. На времето имаше филм "Даки", показващ съпротивата на даките срещу Рим.

В "Румъния" т.е. Влахия съществува същата криза на идентичността,която я има в днешна "Македония"- "румънците" се люшкат между идеята че са даки и идеята,че са римляни. Даките и римляните определено са различни народи,затова те не може да са хем едното,хем другото: ако са даки значи не са римляни а ако са римляни,значи не са даки! На тях им се иска да е хем така,хем така но средно положение няма: римски летописци изрично са посочили,че даките били изтребени до крак от римската армия от което следва,че няма никакъв шанс "румънците" т.е. власите да са даки,освен ако по примера на "нашите" тюрколози не почнем да редактираме историята и всички нейни моменти,които не ни харесват!

Няма шанс те да са и римляни,поради следната елементарна причина: историците считат цялото старо население на Балканите за изтребено или асимилирано от придошлите "варвари". Траки,Илири,Скити и други древни племенни групи днес не съществуват,въпреки че са били с огромен брой население от което следва че няма историческа логика,по силата на която отделни племена като "македонци", "дакоримляни" и пр. да са оцелели,след като далеч по-многобройни от тях народи не са. Ако те все пак бяха оцелели,няма логика по силата на която "македонския" език на границата между България и "Византия" да изчезне съвършено,а латинския във вътрешността на древна България да се запази,още повече че в стария влашки,съществувал до XIX век е имало около 60% Българска лексика (Български думи) и 20-30% латинска от което следва,че той е бил диалектна форма на Българския език а днешната негова форма е изкуствено въведена така,както в земите около Вардара се въвеждаше литературния "македонски"!
цитирай
31. barin - Прав си, shtaparov( както обикн...
28.02.2018 17:34
Прав си, shtaparov( както обикновено). От даките не са останали много хора, че да бъдат сегашните румънци техни наследници. Те наследяват земите на даките, но в състава им влизат други народи. Румъния е изкуствено създадена държава с голяма територия, с нищо незаслужена за сметка на България. Заслужила си е земите, като на два пъти ни напада в гръб. От Румъния Влахия и Молдова са заселени с българи, а Трансилвания- с унгарци.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645130
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031