Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2015 11:40 - Наистина русофилски филм
Автор: sestra Категория: Други   
Прочетен: 13136 Коментари: 20 Гласове:
28

Последна промяна: 03.01.2015 13:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 От блога уkraina 
 
Слава Богу, че отървахме децата и внуците си от това. Живи да сте, мислещи българи и колкото и неизбежни тегла да носи идващата година, пожелавам ви да се поздравим в края и с краха на най-човекоомразния и дълго престоял политически режим на всички времена. В името на добрите хора, които носиха и още носят най-големи тегла от малките хора.

image
 
Всекиму е трудно в живота, не сме родени за безкрайни наслади ние, хората, но няма друго такова страдание. 





Гласувай:
34



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zlika - И ас така мисля
03.01.2015 19:43
Слава Богу, че отървахте децата и внуците си от това! ;-)
цитирай
2. planinitenabulgaria - Ако не познавате Четвъртата симфония на Шостакович и
03.01.2015 19:52
поводът за написването й, добре е да се запознаете и с двете. Аз писах през 2006 г. в блога си за него, заглавието е Великият художник.
А ето и линк от тази симфония, заключена за 25 години:

https://www.youtube.com/watch?v=tMhgEsbKXHM

Ако бяха запознати правещите звуци в блога по темата "Украина" с личността на Шостакович, щяха да се срамуват от себе си.

цитирай
3. sestra - Хубави коментари,
03.01.2015 20:40
но защо някак не ми се връзват с филма?..
А този постинг е посветен именно на филма "Дурак" на Биков от миналата година. Господин Коста, запознах се с Вашето творчество по темата Шостакович, разбирам какво имате предвид, на тази тема е посветен и филма, и тази публикация.
Страданието на човеците в Русия сред преобладаващото съществуване от друг вид.
цитирай
4. karaiany - С поздрав към блоговите путинки!
04.01.2015 03:00
https://www.youtube.com/watch?v=IJOuoyoMhj8
цитирай
5. vencivaleri1951 - Нещо което авторът на постинга не забелязва/или не иска да забележи/
04.01.2015 08:00
Това е третият филм на Биков . И трите са на социална тематика. Два от филмите са финансирани /Дурак в тч/ от мин на културата. В противен случай този филм не би могъл да се осъществи защото не е касов. От лятото на 2014 година са го гледали няколко хиляди зрители, а във видиотеките е на символична цена. Тоест предназначен е за много тесен кръг зрители ивтереуващи се от подобна тематика и в голяма степен в този кръг са и хората овластени да решават подобни проблеми. Във всяка страна има подобни "сгради на ужасите" и хора изпаднали в беда. Та в центъра на София две сгради се сринаха и убиха хора. Да не говорим, че от безхаберие , бездушие и алчност и корупция периодично гинат хора от наводнения и други стихии. Гетата, беззащитните от вандали хора по села и малки градчета са табу тема за нашите "творци".
Биков слага пръст в една рана/комуналките/ и с филма си търси съчувствие, решение и съпричасност. Коректно е обаче да се каже, че в комуналните квартири/ името идва от комуна/ живеят под 3 процента от руснаците днес. Наемът там е символичен, консумативите /ток, вода , газ/ също/дотирани са/. Проблемът е , че в тези домове живеят неактивни или слабоактивни хора. Било поради възраст, било поради физически или ментални страдания. От този филм да се прави заключение, че руснаците живеят в болшинството по този начин е невярно и провокативно. Руснаците преди събитията в Украйна имаха по данни на МОТ /Женева/ по висока покупателна способност от страни като Франция, Италия и изравнени с тези на англичаните за 2013. Вижте драги авторе, днес средния руснак се "оплаква" в социалните мрежи, че ще трябва поне да посъкрати ваканцията си зад граница, че си купува пармезана и бордото "под тезгяха", че цитрусите и зехтина на турците не са като тези на испанците, гърците и португалците...Същият този "среден руснак" преди да бъдат овластени от него "малките две човечета" /илюстрирани отВас/ гладуваше в прекия смисъл на думата. И пак повтарям. Филмът е финансиран от държавата.
цитирай
6. vmir - Изключително тежка за обсъждане тема,
04.01.2015 09:14
защото спомените за комунистическия театър на абсурда, в който никой нищо не може да направи за да спре тоталния срив, освен да замазва положението и да мрази и заклеймява читавия, са ежедневно извиквани от простаци, на които им беше добре тогава и правят всичко по силите си да лъжат младите и корумпират продажниците, че сме живели в рай. За съжаление, опасността от възраждане на комунистическата простащина и цинизъм (така дълбоко вкоренени в руснаците) не ни е отминала съвсем и това се вижда дори в блога, където някои ги лансират за хумор въпреки печално известната им жестокост.

Всъщност, до момента не съм срещал измежду т.н. днешни "русофили" и един, който да произхожда от уседнало и образовано градско семейство. Всички до един са пришълци от селата, а познията им за градския бит са натрупани от цаканено на карти пред панелката, което за тях е връх на човешкото познание. Как да имат отношение към това, че блога им се срива, като никога не са имали възможност да избират нещо различно от панелката и стандартната й поддръжка?

Филма може да се интерпретира и като триумф и венец на усилията на Кушелите. Не виждам разлика между Кушеловия "хумор" и хумора на пияндурника от филма, който духовито като същински "русофил" от блогбг предизвика лунчуването на момчето, което се опитваше да спаси нещастниците.
цитирай
7. vencivaleri1951 - Вмирчо, ще почна с това, че в ...
04.01.2015 11:21
[quote=vmir. [/quote]

Вмирчо, ще почна с това, че в детството ми района който обитаваш днес, бе извън чертите на София и ни водеха на излети там:) Така че по полека с градсикия снобизъм.
За русофилството: Ако наречеш Каравелов, Вазов, Чинтулов, Смирненски...необразовани селяндури цакащи карти пред панелката то знай, че аз им симпатизирам- повече на тях отколкото да кажем на Плевнелиев:)
Колкото до комунистическата идеология драги Вмирчо , тя е градска идеология по произход. Именно пролетариата е движещата сила в тази идеология. Именно за това тази идеология възниква най-напред в силно индустриализираните държави-Германия, Англия, Франция, Италия...Адептите на тази идеология са предивсичко изключително образовани хора, заможни , някои от тях неприлично заможни.Можеш да срещнеш и аристократи сред тях. По различно стоят нещата с идеолозите на "пазара". Като изключим Кейнс/който вече го третират като социалист дори/ останалите почват трудовото си поприще като наемни клеркове чиято мечта е един ден да имат собствена канцелария и да имат собствени наемни чиновници. Опресни си знанията с биографиите на едните и другите и пак говори за селския произход на комунизъма:)
Аз друго не мога да разбера. Защо от всяко нещо се прави разбор от типа русофили-русофоби...комунисти-антикомунисти. Това е човешки филм и него можеш да видиш във всеки град по света. Не си ли виждал подобни западни филми където хората по приюти/деца и възрастни/ живеят в паралелен и много различен свят? Не живеят ли в различен свят от теб и съседите ти цигани от които ти си си заградил дома? Защото "комуналките" в Русия общо взето са приюти като сграден фонд./почти безплатен/ Това са предимно стари сгради, повечето в големите градове и преди 17та година. В случая режисиьорът/мисля че е и сценарист/ представя един социален/социалистически/ филм. В него той пледира за солидарност, за социалност/социализъм/ към загрубелото отъм съпричасност пазарно общество.
цитирай
8. sestra - ...
04.01.2015 11:22
karaiany написа:
https://www.youtube.com/watch?v=IJOuoyoMhj8


Ах, мечтии...
цитирай
9. sestra - Дали не забелязвам нещо несъмнено или
04.01.2015 11:37
[quote=vencivaleri1951]Това е третият филм на Биков . .... няколко хиляди зрители, а във видиотеките е на символична цена. Тоест предназначен е за много тесен кръг зрители ивтереуващи се от подобна тематика и в голяма степен в този кръг са и хората овластени да решават подобни проблеми. Във всяка страна има подобни "сгради на ужасите" и хора изпаднали в беда. Та в центъра на София две сгради се сринаха и убиха хора. Да не говорим, че от безхаберие , бездушие и алчност и корупция периодично гинат хора от наводнения и други стихии. Гетата, беззащитните от вандали хора по села и малки градчета са табу тема за нашите "творци".
Биков слага пръст в една рана/комуналките/ и с филма си търси съчувствие, решение и съпричасност. Коректно е обаче да се каже, че в комуналните квартири/ името идва от комуна/ живеят под 3 процента от руснаците днес. Наемът там е символичен, консумативите /ток, вода , газ/ също/дотирани са/. Проблемът е , че в тези домове живеят неактивни или слабоактивни хора. Било поради възраст, било поради физически или ментални страдания. От този филм да се прави заключение, че руснаците живеят в болшинството по този начин е невярно и провокативно. Руснаците преди събитията в Украйна имаха по данни на МОТ /Женева/ по висока покупателна способност от страни като Франция, Италия и изравнени с тези на англичаните за 2013. Вижте драги авторе...

със сигурност знам, че при представянето на този филм във Венеция например е имало достатъчен брой такива като Вас анализатори да го одумват праволинейно. Но разберете, мен не ме е грижа за тези, които ядат мечтите на своите бащи във вид на ваканции зад граница и отбрани храни. Не им се ровя в живота въпреки, че ги виждам периодично и се отнасям с тях както подобава, по човешки. Въпросът е какво прави системата с неудобните. Повтарям, няма такава болка и това свидетелствам лично.
цитирай
10. sestra - Да...
04.01.2015 11:38
vmir написа:
защото спомените за комунистическия театър на абсурда, в който никой нищо не може да направи за да спре тоталния срив, освен да замазва положението и да мрази и заклеймява читавия, са ежедневно извиквани от простаци, на които им беше добре тогава и правят всичко по силите си да лъжат младите и корумпират продажниците, че сме живели в рай. За съжаление, опасността от възраждане на комунистическата простащина и цинизъм (така дълбоко вкоренени в руснаците) не ни е отминала съвсем и това се вижда дори в блога, където някои ги лансират за хумор въпреки печално известната им жестокост.

Всъщност, до момента не съм срещал измежду т.н. днешни "русофили" и един, който да произхожда от уседнало и образовано градско семейство. Всички до един са пришълци от селата, а познията им за градския бит са натрупани от цаканено на карти пред панелката, което за тях е връх на човешкото познание. Как да имат отношение към това, че блога им се срива, като никога не са имали възможност да избират нещо различно от панелката и стандартната й поддръжка?

Филма може да се интерпретира и като триумф и венец на усилията на Кушелите. Не виждам разлика между Кушеловия "хумор" и хумора на пияндурника от филма, който духовито като същински "русофил" от блогбг предизвика лунчуването на момчето, което се опитваше да спаси нещастниците.

Става дума за липсата на чувство за хумор...
цитирай
11. vencivaleri1951 - Ама кой Ви опонира?
04.01.2015 12:10
sestra написа:
[quote=vencivaleri1951]Това е третият филм на Биков . .... няколко хиляди зрители, а във видиотеките е на символична цена. Тоест предназначен е за много тесен кръг зрители ивтереуващи се от подобна тематика и в голяма степен в този кръг са и хората овластени да решават подобни проблеми. Във всяка страна има подобни "сгради на ужасите" и хора изпаднали в беда. Та в центъра на София две сгради се сринаха и убиха хора. Да не говорим, че от безхаберие , бездушие и алчност и корупция периодично гинат хора от наводнения и други стихии. Гетата, беззащитните от вандали хора по села и малки градчета са табу тема за нашите "творци".
Биков слага пръст в една рана/комуналките/ и с филма си търси съчувств.


Филмът е факт. Проблемът е факт. Него го четем и в Дикенс, и в Зола, и в Драйзер. Сериозно е разсъждавал и Маркс:) Репликирам само че проблемът не е еднствино руски, съветски и проче. Разбира се всяка страна, всеки автор имат своя прочит. В Русия има комуналки, на Запад има гета. Разликата е че в комуналките, в по голямата им част живеят "уморени" и не репродуктивни хора, а в гетата напротив. Те "младеят" пи стават все по агресивни. Видяхме вълненията в Париж, Лондон, в щатите. Виждаме , че и от гетата излизат младежи които се вливат в "Ислямска държава" Днес четем, че и българин е арестуван за тероризъм най вероятно е член на ИД или Ал Кайда. Едва ли е продукт на соц обществото или русофил:)
И пак повтарям-Филмът е проект на държавата, тоест на системата. Тя е номинирала филма на фестивал. Хайде погледнете какво номинираме ние, и какво финансира държавата у нас. Филми за мутри, корупция, курви...То иживотътни за който благодарите е под този знак
цитирай
12. sestra - Благодаря за бъдещето, в което има избор.
04.01.2015 12:53
И само ако болшинството работи за това. Днес тук все още е същото. Но няма какво да спорим. Тънкият верен тон е в една реплика на героя към жена му, един категорично интимен миг, който изразява целия този духовен разкол, причинен от Маркс, комунизма и други на целия свят, да, на целия. То ще е мъка голяма да се измъкне човечеството, но Божия воля. От мен - да бъде.
цитирай
13. sestra - Благодаря ви, коментиращи,
04.01.2015 13:33
написахте каквото ви беше на сърце, направихте своите оригинални анализи, това е достатъчно. То бе и целта ми. Емоциите, свързани с местни, сайтови страсти са неуместни и се радвам, че все така, както досега, заблудените коментари бяха в санитарния минимум (1 и 2 самоизтрити след пускането).
цитирай
14. vmir - 8. vencivaleri1951,
04.01.2015 13:56
Венци, някога да си правил сметка какво е струвала на останалите деца твоята лична възможност да бъдеш лекуван в чужбина от добри лекари и да се научиш на 20 години да четеш книги като онези, които са имали дарбата да се научат на 4-5-6 годишна възраст и без светилата на медицината? За да не ме питаш какво лошо има в това, след като и в САЩ най-много се радват, когато недъгавите успеят да настигнат останалите, ще ти отговоря предварително – там всеки си плаща, ако не той – някой друг плаща за изцелението или адаптирането му, но във всички случаи – доброволно и от сърце. А не по привилегии, защото по клишета се “борел геройски” срещу душманите на народа. Дори убил селския стражар с вила и пратил попа скоропостижно при началника си.

Вместо да се приравняваш непрекъснато със Смирненски и компания, да беше се заинтересувал бил ли е очарован като теб от комунизма сина на убития с вила селски стражар, и от сърце ли се е съгласил данъците на овдовялата му майка му да отиват за лечение на децата на убиеца на баща му? Няма да те питам имаш ли идея колко талантливи деца не само от града, но и от село са били наврени в кучи задник, за да се осигурят средствата и условията да те научат да четеш.
И не ми повтаряй, че Куба била “здравна дестинация” за американците, защото знам от собствен опит какво е да губиш близки хора заради нелепо безсилие на социалистическото здравеопазване.

И бъди почтен да не ми вменяваш “градски снобизъм” и нам кво си още, защото талантливите момчета от селски произход са не по-малко ощетени от градските. Дали продажникът е от село или от град няма никакво значение, но това не означава, че когато огражданяването е осъществено с престъпления, трябва да му се ръкопляска, защото бавно развиващия се не може или не желае да схване разликата между себе си и Смирненски.
цитирай
15. shuriken - Абе Bенци един пирон не е забил през живота си, пък говори.. :DD
04.01.2015 20:01
цитирай
16. sestra - Тук е за говорене :))
04.01.2015 21:26
shuriken написа:

Нищо, нормално поспорихме.
цитирай
17. sestra - Тук е за говорене :))
04.01.2015 21:26
shuriken написа:

Нищо, нормално поспорихме без обиди и неуместни квалификации.
цитирай
18. vencivaleri1951 - Ето тук му хвана приятел...за пирона:)))
05.01.2015 02:47
shuriken написа:


Ще ти спомена само, че три от седмиците на т нар меден месец съм ги искарал на фургон /по разпределение/ на един от най-големите български строежи/малките реактори на АЕЦ Козлодуй/ И това не е единствения национален обект в трудовата ми Биография и книжка.
цитирай
19. vencivaleri1951 - Вмире,
05.01.2015 03:35
vmir написа:
.






Куба наистина е здравна дестинация за средната класа на Латинска америка. Прескачат и неосигурени или осигурени с "нисък " пакет американци. Питай дъщеря си ако не вярваш на мен. Колкото за моя проблем не бе въпросът до соц или кап лекари. Просто на чужд език дислектиците не правят грешки зарад болестта си. Ако си забелязъл аз когато цитирам или вмъквам руски фрази далеч по малко греша отколкото на български. Така , че не лекар , а мадам Тисо/съвпадение е , няма нищо общо с "восъчната" Тисо/ бе почти сигурна , че става въпрос на дислексия. Лекарите потвърдиха само предположението и. И никакви френски лекари не са ме лекували , а и това стана далеч преди 20тата ми годишнина. През ваканциите /до приключване на мандата/ работех с български специалист защото проблемът ми главно беше езиков, и главно с български език.
И това , че си пиша сега с теб е поради факта, че си имам норма брой знаци на ден. По приятно е например от това да преразказвам прочетено от вестик , което също съм правил. Така, че се успокой. Данъците ти не съм харчил:)
Това с данъците сме го чували вече. "Ико" предложи на Катана да си сравнят данъчните деклараци понеже онзи говореше , че данъците му хранели... кого ли
не:)
За четенето на дислектиците да те открехна. Не е въпросът в четенето, а в четенето на глас. Аз чета в пъти по бързо от теб. И там се явява проблемът. Ти четеш последователно, а аз "фотографски"-все едно снимам изричението или фразата. И ми идва да кажа всички думи на един път. В четенето на глас и писането тази " фотография" пречи, но в други моменти помага-Например в наизустяването, в подготовката за изпити, в игри в които се иска памет/шах, карти/
Така, че когато обвиняваш някого за нещо първо попрочети това онова. И понеже на няколко пъти се опитваш да ме засегнеш за това безобидно ментално отклонение ще ти кажа, че съм благодарен на него. Преборването му ми даде самочувствие и ти тук си анонимен, аз не-не се крия, не се срамувам от себе си
цитирай
20. vmir - 20. vencivaleri1951,
05.01.2015 23:54
Венци, не знам къде си роден и отрастнал, но това което описваш според мен не е никаква дислексия, а 1 към 1 един съветски метод, на който в университета ни учеха по някоя от идеологическите дисциплини. Открил го бил самият Ленин, за преборване на неграмотността в СССР. “Запомняте не конгреса, а физиономията му, като се мъчите да си я представите като картинка. На изпита просто описвате картинката. Това е революционен метод, изобретен от др. Ленин. Благодарение на този метод милиони мужици са били ограмотени, а някои с негова помощ са станали и професори." - така ни представяха този метод.

Самият Ленин благодарение на този метод се нуждаел само от секунда – две за да погледне една страница, след което можел да я описва в продължение на часове.” – така ни обясняваше професорът, а ти не си единственият поразен от този ленински вирус, защото имах много близък приятел, гениален техничар, който в опитите си да научи този метод, за да си вземе изпита по история на БКП, получи невроза и медицинско предписание да отложи следването си за поне 5 години, през които приятелят ми натрупа още по-голям страх от конгресите на БКП, защото професорът буквално се гавреше с него заради неспособността му да ги запомни. Аз също положих зверски усилия да овладея този метод, но резултатите ми бяха огромна загуба на време и сили без реален резултат.

Накрая открих, че методът помага немалко, но само на хора, които или не притежават аналитично мислене, или нямат нужда от такова мислене, за да възприемат и запомнят информацията. Забелязах, че тези хора не възприемат написаното по смисъл, а нямат скрупули да прилагат един и същ твърде елементарен трик - набелязват 2-3-4 съществителни в текста и после раздуват алабализми около тях без връзка с текста, точно както и ти практикуваш вероятно с надеждата, че пред себе си имаш мужици, които няма да забележат шашмата. А най-наглите и безскрупулни имат безочието да представят алабализмите си за "наука" или "изследвания".

Нямам представа колко ефективен е този метод в идеологическите дисциплини, но в природо-научните и математически дисциплини е абсолютно неприложим, защото при тях се работи с понятия и дефиниции, които трябва да бъдат логически и смислово дефинирани точно и непротиворечиво, за да доведат до решение.

Колкото до данъците – който е вземал много, също връща много, няма как наврения в кучи гъз да връща много, защото там не разполага с толкова, а комунизма умря точно по същата причина. Ако хората като Стив Джобс и Бил Гейтс бяха длъжни да учат конгресите на БКП, за да им бъде дадена възможността да се занимават с информационни технологии, днес света щеше да продължава да смята със сметачни линийки, а те не само нямаше да са дали персоналния компютът на света, но щяха да бъдат консуматори на Здравната каса да ги лекува от неврозите като моя приятел.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sestra
Категория: Поезия
Прочетен: 2578781
Постинги: 732
Коментари: 7882
Гласове: 29404
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031