Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2011 11:49 - АРИЯ ЗА ПАТИЦИ И ПОЩЕНСКИ ГЪЛЪБИ
Автор: 4i40 Категория: Други   
Прочетен: 3270 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

АРИЯ ЗА ПАТИЦИ И ПОЩЕНСКИ ГЪЛЪБИ

 

 

След избухването на демокрацията, в зората на многовестникарството, беше популярен жанрът „патица”. В малки каренца, обикновено в долната част на страницата, на любознателния читател се поднасяха новини от рода: „Село в шок от триметров смок” (който не вярва – да отиде да провери), „Бездомни кучета всяка година нахапват по 100 души” (който не вярва – да ги преброи), „Секта прави сбирки в тайно мазе” (не може да се провери, защото е тайно).

Ловците понякога използват „мюре” – питомна патка, която се връзва и примамва другите с крякането си. Така се примамваха лековерните читатели. Същите, които до преди няколко години поглъщаха „Работническо дело” и бяха съвсем сигурни, че щом е написано във вестника, значи е истина. С „патиците” се постигаше двоен ефект – хем читателите заинтригувани и тиражът се качва, хем никой не е обиден.

Мислех си, че времето на този жанр е минало, но не съм бил прав. Онзи ден гледам – от първата страница кряка една патица (Черноморски фар - 4 април 2011г ). „ Пощенски гълъби внасяли дрога в Бургаския пандиз”.  Авторска статия, подписана от топ-разследваща журналистка. Нищо, че началникът на затвора – комисар Деян Костов не е чувал за подобна хитрост. Нашият осведомен източник е сигурен...

 

В миналото наистина гълъби са били използвани за пренасяне на кратки съобщения. Тези птици по природа са моногамни и силно привързани към семейното гнездо. В периода на излюпването на яйцата, единият от двойката е бил отделян от другия. Отнесен на десетки километри, и пуснат на свобода, той незабаво се връщал в гнездото. Така след векове селекция е създадена породата на „пощенския гълъб”. Когато някой владетел започвал война, от замъка вземали гълъб. След битката към крачето на птицата бил поставян пръстен с определен знак. Щом пуснели гълъба на свобода, той се връщал у дома и донасял вестта  - победа (слагайте масите, започва пир) или поражение (гответе се за обсада, запасете се с храна и вода). Така гълъбите – вестоносци просъществували чак до Първата световна война.

 

Чета статията и се чудя. Излиза, че в Бургаския затвор има гълъбарник, в който се отглеждат такива расови птички. Много е лесно – идва ти гаджето на свиждане, незабелязано й тикаш в ръката един гълъб, на другия ден тя му слага една раничка с дрога, пуска го и той – право в затворническия гълъбарник. Всеки си знае кой е неговият гълъб, хваща си го и ... Или друг сценарий: Той е толкова дресиран, че Мичето му прошепва на човката „иди при моя, трети етаж, четвъртия прозорец, казва се Асан, носи му тоя хероин от мен”...

Ммда. Ако не беше глупаво, щеше да е смешно. Тя цялата статия е смешна, ако не и ...

СИМ карти и други дребни предмети (какви?) в бузите – предават се с целувка. Може и с „военни” прашки. Хеликоптери пускат в двора джиесеми. Колко романтика, колко фантастика! Да, ама ако беше в американски екшън, а не на първа страница на ежедневник. Чиста патица!

Оказва се, че патката не е измислена от журналистката С.К.

„Бразилски затворници от затвора „Марилия” в Сао Пауло дресират гълъби, за да се снабдяват с дрога и мобилни телефони”.  Новина, съобщена ни в сайта „Вестника” на 25.06.2008г. и добросъвестно препечатана от куп други.

Същото разкритие на същия сайт една година по- късно (31.03.09г). Този път действието се развива в затвора  „Данило Пиниейро” в Сорокоба  и гълъбите носят торбички с джиесеми и зарядни устройства. Който не вярва – да отиде в Сорокоба! Брех, тия гълъби може и Калашник да донесат, ако им се каже. В коментариите от тогава един буден читател се е сетил, че това е първоаприлска шега и е описал как за крака на един пощенски гълъб привързали акумулираща печка – парното в затвора не работело.

„Иран залови гълъби – шпиони около ядрен обект” – друго заглавие от това време. Вземаш един гълъб, вързваш му на врата камера и го изпращаш – лети, мойто момче над ракетната площадка, снимай и се върни при другите патки. Само че тези ядрени площадки така и никой не ги откри.

Тази патица е пускана за последен път да лети в iNews.bg на 19.01.11г „Гълъб, пренасящ контрабандна дрога е бил хванат в района на колумбийски затвор – съобщи британският вестник „Метро”. Защо ли не съм чувал никога за този вестник? Явно съм невеж.

 

 В своето интервю (23.06.09г) бившият председател на Съюза на българските журналисти и  автор  на книгата „Журналистическата етика” д-р Александър Ангелов казва: „Журналистиката не трябва да се прави от патки и пощенски гълъби”.

 

Мисля, че това е естествен финал на моето писание.

 

05.04.2011г                                                            




Гласувай:
3



Следващ постинг

1. daringrain - Цопппп!
06.04.2011 15:41
Пу първа! Тъкмо щях да ревна обидена, че не съм знаела къде публикуваш и съм изпуснала много, но веднага се отсърдих.
;)
Наистина се радвам и се надявам да не се стискаш на текстове...
:)
цитирай
2. kapito - male, golqm smqh naistina :)
06.04.2011 18:11
male, golqm smqh naistina :)
цитирай
3. 4i40 - Тук поне мога да пиша без редакции. ...
06.04.2011 19:18
Тук поне мога да пиша без редакции. Дано да има кой да чете!
цитирай
4. ufff - Тук поне мога да пиша без редакции. ...
07.09.2011 11:13
4i40 написа:
Тук поне мога да пиша без редакции. Дано да има кой да чете!



Има кой.
Здравей!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 4i40
Категория: Други
Прочетен: 89532
Постинги: 15
Коментари: 64
Гласове: 52
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031